logo
Klub stipendista Alexander von Humboldt Stiftung i DAAD pri Univerzitetu u Novom Sadu
Klub
Stipendije
Deutscher Akademischer Austausch Dienst
Alexandar von Humboldt

O stipendijama


DAAD (Deutscher Akademischer AustauschDienst - Nemačka služba za akademsku razmenu) je organizacija udruženih univerziteta Nemačke. Osnovni zadatak joj je unapređenje saradnje sa univerzitetima u inostranstvu, pre svega kroz razmenu studenata, diplomiranih stručnjaka i naučnika. Programi DAAD-a otvoreni su za sve zemlje, sve naučne i stručne discipline, jednako za strance i Nemce. Aleksander fon Humbolt (Alexander von Humboldt - AvH) fondacija je osnovana u Berlinu 1860. godine u čast eminentnog naučnika i istaživača Alexander von Humboldt. Fondacija je funkcionisala sa kratkim prekidima (finansijski krah 1923-1925, II svetski rat 1945-1953) podržavajući finansijski nemačke i strane istraživače, više od 20.000 iz 130 zemalja.
DAAD ima programe usluga, informacija, publikacija, davanja saveta i staranja o stipendistima, u oblasti internacionalne delatnosti univerziteta. AvH fondacija je okrenuta ka akademskim građanima sa doktoratom koji su mlađi od 40 godina preko svojih AvH, Georg Forster i Roman Herzog stipendija.
U središtu DAAD programa je pojedinačni kandidat, dakle osoba, a manje projekt. Izbor kandidata vrši se isključivo na osnovu njegovih kvaliteta i učinaka, a socijalno i imovinsko stanje se ne uzima u obzir. U prvom krugu binacionalna komisija izvrši grubo grupisanje kandidata, a potom kompetentna komisija u Nemačkoj vrši izbor kanidata i dodeljuje stipendije. Komisiju u Nemačkoj čine univerzitetski profesori raznih disciplina, koji poznaju situaciju u pojedinim zemljama.  Od ukupno 17.051 stranih istraživača koji su posetili Nemačku od 1953 do 2000, 62% su bili iz prirodnjačkih nauka, 28% humanitarnih i društvenih nauka i 10% inženjerskih. Poslednjih godina, godišnje analize disciplina se skromno razlikuju od navedene. Ovakve statistike nisu rezultat posebne politike AvH fondacije jer selekcija stipendista nije ograničena po specifičnim temama ili državama, nego je strogo zasnovana na akademskim kvalifikacijama.
Standardni programi DAAD su: AvH fondacija je do sada stipendirala 212 akademskih građana SRJ. Veći deo njih, kao i članovi Kluba AvH-DAAD stipendista pri Univerzitetu u Novom Sadu, organizovani su u Humboltovom klubu Srbije. Humboltov klub Srbije je prošle godine proslavio desetogodišnjicu postojanja povodom čega je decembra 2000. godine organizovao i poseban skup o kome više možete saznati u pamfletu skupa. Takođe, Klub izdaje svoj Glasnik. Imate mogućnost da pregledate poslednji Glasnik broj 9.
- Stipendije za doktorante i mlade istraživače u trajanju do 6 meseci i preko 6 meseci,
- Studijske boravke za nastavnike univerziteta i istraživače,

- Stipendije za umetničke profesije,

- Stipendije za učešće na letnjim školama,
- Semestralne stipendije za studente germanistike,
- Završne stipendije za studente germanistike,
- Stipendije za učešće na intenzivnim kursevima nemačkog jezika u Nemačkoj,
- Stipendije za ponovo pozvane bivše stipendiste,
Postoje programi za grupna putovanja (ekskurzije) i studentske prakse (IAESTE).
Razne informacije o DAAD na srpskom i nemačkom jeziku možete preuzeti na narednim linkovima
Članak o DAAD (pdf)
DAAD prospekt (doc)
DAAD – Prospekt Studieren (doc)
Deutsch lernen Linkssammlung (doc).
Deutschlernseiten (www.uni-deutsch.de).
   
Pregledni članak o AvH fondaciji i njenim stipendijama na nemačkom i engleskom jeziku možete ovde preuzeti
AKTUELNE INFORMACIJE O DAAD STIPENDIJAMA !
AKTUELNE INFORMACIJE O AVH STIPENDIJAMA !
 

mail to webmaster